Slučaj kompanije Whirlpool

Naš Blog

Slučaj kompanije Whirlpool

Slučaj kompanije Whirlpool

Da li ste znali da informacije koje su propraćene odgovarajućim fotografijama, nakon tri dana ostaju u pamćenju čak do 65%? S druge strane, nakon 3 dana ljudi mogu da se prisete samo 10% informacija koje su čuli. Vizuelni identitet flajera i reklamnog materijala je jedan od prvih i najsnažnijih utisaka koji određena kompanija ostavlja na potencijalne kupce. Svaki brend svoju poslovnu komunikaciju mora da posveti izradi vizuala koji su upečatljivi i orginalni, kako bi se istakao na tržištu i parirao konkurenciji.

Kompanija Whirlpool jedna je od boljih primera kako su putem štampanog i promotivnog materijala, odnosno direktnom kampanjom, privukli kupce ka njihovom brendu. Cilj ove kompanije bio je da se poveća prodaja, bez uključivanja distributera ili prepodavaca. Takođe, ideja je bila da se napravi baza podataka svih potencijalnih kupaca i prospekata za Whirlpool.

Na samom početku kampanje dizajniran je letak sa kuponom od 10% popusta koji je bio propraćen formularom za nagradnu igru, a polazna tačka je bila proslava sto godina kompanije. Deljenje reklamnog materijala sprovredeno je preko nacionalnih firmi za deljenje promotivnog materijala i sajta kampanje, tačnije putem oflajn i onlajn kanala sa odzivom. Podeljeno je 1.345 miliona letaka domaćinstvima koja su se nalazila blizu maloprodaja koje su učestvovale u ovoj kampanji. Domaćinstva su imala primanja iznad proseka. U većim gradovima u kojima su se delili flajeri u promocijama je učestvovalo najmanje troje trgovaca. Kao najvažnije ,opstojali su drugačiji bar kodovi koji su korišćeni na flajerima i online, upravo kako bi se obeležile kupovine koje su bile podstaknute promocijom.

Rezultati su bili neverovatni. Zabeleženo je preko 12.000 kupovina sa kuponima, a 13.5 hiljada potrošača ubrojano je u bazu podataka. Sveukupna stopa oflajn odziva bila je 0.9%

Na primeru kompanije Whirlpool možemo videti koliko je „opipljiv“ i „živ“ materijal nešto što ostavlja snažan utisak na pojedince. Nakon čula vida, čulo dodira jedno je od najosetljivijih ljudskih čula i posebnu emociju i reakciju izaziva kod ljudi. U kombinaciji sa vrhunskim, upečatljivim, originalnim i kvalitetnim dizajnom, može probuditi efekte koji dugoročno kompaniji mogu doneti uspeh na poslovnom planu i dobro pozicioniranje na tržitu. Fotografija govori više od 1000 reči, s toga ne čudi što je upravo ovaj vid promotivnog rešenja kompaniji Whirlpool doneo mnogo novih kupaca.

  • Podeli: